Elians kräsna matvanor
Kan du inte ge lite tips på vad Elian får till mat. Viggo vägrar nämligen all barnmat med bitar, det ända som går ner är burkmaten från 6 månader-gröt och välling, allt annat kölks han av. Mackbitar med leverpastej går ner också..Han har fått prova det mesta men klöks till det kommer upp igen..Ibland räcker det han sitter och tittar på det och börjar klökas :S han e 11 månader nu..
Elian gör tvärtom. Han klarar inte av burkmaten eller puréer eller gröt, han vill bara ha bitar och helst äta själv.
Och jag tycker att det är skitsvårt med plockmat, det finns ju inte alltför mycket. Dessutom har han ju helt plötsligt blivit väldigt kräsen av sig. Han som annars var matglad och gapade åt allt.
Han tycker i alla fall om nästan alla kokta grönsaker som serveras (det plockar han upp och äter först av allt), korv och makaroner går hem, sötpotatis funkar medan vanlig potatis är blä, ris kväljs han av, frikadeller funkar om han är på humör för det…
Sedan bör man ju koka all mat och då blir det ju också svårare.
Jag stekte dock på fiskpinnar på väldigt låg värme häromdagen och det var en stor hit. Pannkakor funkade också på det sättet.
Det är svårt med mat just nu och förhoppningsvis blir det lite lättare snart.
Innan den här fasen så åt Elian bara ”HIPPs” pastaburkar och då menar jag bara dom. Jag försökte med allt annat men han fick bara kväljningar av första tuggen. Och märkligt nog passade inte alls Sempers, Nestles eller mina pastarätter… det skulle bara vara HIPP.
Min dotter tycker också det är väldigt roligt med plockmat, men hon äter allt, även pureér. Men har du testat att koka kycklingfilé? Den går utmärkt att skära i bitar sen. Testa att stek tunna skivor blodpudding på låg värme och skär i bitar. Kokar du en köttgryta kan man ju även skära dom i mindre bitar. Nötkött som får koka läääänge blir jättemört och gott. Helst ska dom ju inte äta stekt mat men steker man på låg värme eller i ugnen så är det helt ok, han är ju väldigt nära året nu. Och hellre det och att han kanske börjar tycka det är roligt med mat än att undvika det? Jag gjorde "pytt i panna" till min tjej. Kokade grönsaker (sötpotatis, morot, palsternacka, broccoli) i bitar och sen serverade jag det tillsammans med små tärningar av leverpastej. En superhit! Gör man pannkakor med dinkelmjöl och morötter i blir det ju nyttigare och mer matigt! Oj vad jag babblar på, men det är för att jag tycker det är så roligt 🙂 Hoppas du fick lite tips! Kramar
Testat blodpudding? Det älskar min kräsna pojke =)