Måndagens middag
Publicerad,


Nötstek i gryta med ugnsrostad sötpotatis.
Jag vet att många tillagar stek i ugn, men jag kokar i gryta på spisen. Antagligen för att jag är uppväxt med stek på det sättet.
Hur som helst så är det bara att bryna köttbiten i stekpanna för att få den fina stekytan, sedan kasta ned den i en gryta, hälla över lite vatten så att det nästintill täcker hela steken, hälla i fond eller en buljongtärning, soja, balsamico, worcestershiresås, timjan (gärna färsk), lök, vitlök, svartpepparkorn, torkade enbär och salt (det händer att jag överdriver och tillsätter halva kryddskåpet i vanliga fall… men huuuur soooom).
Det tar väl någon timme för den maffiga köttbiten att bli klar (ca 1,3kg – jag skall alltså äta stekrester till lunch resten av veckan). Dock måste jag överdriva och koka lite längre då mina kids vill ha torra skosulor till köttbitar, så jag antar att det i vanliga fall borde ta 45 minuter för den att bli saftig och klar.
Sötpotatisen talar väl för sig själv. Jag kryddade med lite örtsalt och peppar och skjuts in i ugnen.
Och just det, jag höll nästan på att glömma. Skyn som köttet kokar i gör man sås på. När köttet är klart så tar man ut den biten (lägger i folie en stund), häller i lite grädde och maizena (eventuellt lite extra soja) och om man heter Denize så kastar man även i smörstekt svamp. Nu vet jag inte vad dom olika kantarellsorterna heter, dom hade en massa roliga namn som jag fick höra i helgen (men jag antar att det var smeknamn). Men vad det nu var så passade dom in fint i såsen och gott blev det.
men åh så gott! stek-middag är ju verkligen något av dt bästa. älskar!
Det ser helt underbart gott ut! Nu blev jag hungrig!