Header Image

Denize

Hej och välkommen till mitt nya hem på Vimedbarn.se!

Profile Avatar

Recept, recept, recept

Publicerad,
 
Jag försöker vara flitig med att bjuda på inspiration till matlagningen, eller åtminstone visa vad vi äter för konstig mat.  Jag tror och hoppas att det är intressant och roligt? Jag tycker i alla fall (oftast) att det är väldigt roligt att laga mat och söker ofta efter ny inspiration, jag hatar att äta samma eller liknande mat vecka ut och vecka in.  Jag tröttnar fort och vill äta något nytt hela tiden.
 
Därför vill jag nu veta vad NI äter? Bjud gärna på recept, allt från enkelt till svårt, vanligt och ovanligt.  Jag är så nyfiken på vad andra lagar och äter.

19 Kommentarer

  1. Jag gjorde en rolig variant på pannkakor idag (kan inte direktlänka, men bild och beskrivning finns bloggen)

  2. Jag rekommenderar detta recept: http://www.femme.se/blog/2009/03/09/goda-kycklinggrytan-med-avocado/

    Jag brukar dock hoppa över avocadon samt creme fraich (eftersom jag aldrig har nån hemma och glömmer att köpa..) och det blir GOTT ändå. Kan även rekommendera att ha både purjolök och lök. Kan tänka mig att även paprika eller liknande passar till, har dock inte provat det.

  3. Nu blev jag hungrig!

  4. Ingredienser: 6-8 pers.

    8 stora kycklingfiléer (ca 1 kg)
    400 gram fryst, men tinad , urvriden och avklippt, bladspenat
    2 stora vitlökar, skivade/hackade och mjukfrästa
    2 burkar soltorkade tomater inkl örter
    500 gram färska och tärnade champinjoner
    5 dl matlagningsgrädde
    2 burkar mellan creme fraiche
    4 msk kalvfond
    Vitpeppar ur kvarnen, många, många drag!
    Salt efter smak
    Papardelle eller Tagliatellepasta

    (Har dock inte i kalvfond)

    Gör så här: Tärna kycklingfiléerna och bryn dem hårt men under kort tid i vitpeppar och salt. Stek champinjonerna ordentligt och krydda även dem med peppar och salt. Parallellt med detta så mjukfräser du vitlöken och rör i den sönderklippta spenaten. Häll över grädden och låt koka ihop med vitpeppar och lite salt. Lägg därefter successivt över kycklingen och champinjonerna. Häll i creme fraichen, fonden, de soltorkade tomaterna och de avrunna örterna som tomaterna legat i (försök undvik mestadelen av oljan!). Låt allt koka ihop i 10 minuter, smaka eventuellt av med ytterligare kryddor och fond. Servera med pasta och gärna lite Ruccolasallad.

    Väldigt enkelt men supergott!

  5. Okej!
    Ta creme fraiche och blanda med lika del ph.ost. lägg det i en ugnsform. Krydda gärna lite. Sen steker du tacoköttfärs. Lägger det över. Sen kan man ha tomat och ost. Även majs. Sen in i ugnen typ 15-20min. Serveras med ris och en sallad.

    Ta lax, torsk, någon annan fisk. Eller bara en fisk. Skär i bitar och lägg i en ugnsform. Krydda med ordentligt med curry. Lägg i vatten och en hönsbuljong eller 2. salt och peppar. Sen kan man ha en klick creme fraiche. In i ugnen. Serveras med potatis, potatismos eller ris.

    Soppa Släng ner potatis, morötter i vatten med köttbuljong. Koka. Stek medan lök o köttfärs o krydda. Fördel tacokrydda. Häll i köttfärsen i soppan. Ha i tomatpure och kryddor. Servera med nybakat bröd och en klick creme fraiche.
    Brödet: smula 25g jäst. Blanda ner 5dl ljummet vatten och 1 dl mjölk. Rör ner med en slev lite honung och salt och sedan 12dl mjöl. Degen kommer vara lös och ska bara röras ner. INte med maskin. Låt jäsa 1-1.5tim. Häll sedan mjöl på bänken. Häll ut degen och strö mjöl över. Ta sedan typ en degskrapa och dela i bitar. Låt de vara lite ojämt och låt jäsbubblorna vara kvar. In i ugn 10-15 min 200grader. Suuupergoda!

    Ja det är 3 lätta maträtter som är väldigt goda och bra. Och typ alla barn älskar de. Sorry för helt kassa recept. Men lagar alltid mat lite på måfå. Så kan tyvärr inte ge dig nått bättre. Hoppas det funkar om du vill testa nån. =)

  6. En stor favorit här hemma är "bankad fläskfilé med potatisgratäng"

    1 fläskfilé
    Potatis
    Purjolök
    Vitlök
    3dl vispgrädde
    3dl mjölk
    Salt
    Peppar
    Balsamvinäger
    Schalottenlök
    Sallad

    Putsa fläskfilén och skär den i 1 1/2 – 2 cm tjocka skivor. Banka sedan köttet tills det blir tunt. (jag brukar lägga en fryspåse över köttbiten och slå med min brödkavel :))
    Salta och peppra och stek sedan köttet i smör i en stekpanna.

    Potatisgratängen – Skala och skiva potatisen, koka potatisskivorna, purjolök, vitlök, grädde, mjölk, salt och peppar. Jag använder alltid hälften grädde hälften mjölk. Koka under omrörning tills det blir krämigt. Grädde sedan i ugnen i ca 20min.

    Servering – Lägg en hög sallad på tallriken, lägg kött på salladsbädden och strö lite hackad schalottenlök över köttet. Toppa med lite balsamvinäger.

    Så gott!

  7. Jag lägger in alla mina recept, på all mat jag lagar. Det utökas ju såklart hela tiden, men kolla gärna kategorin 🙂

  8. Mannen brukar:
    * skära fläskfilé i 1-1 1/2 cm bitar, salta o peppra o sen i stekpannan.
    * Lägg ut dem på en plåt, lägg på tomat o en ostskiva o sen in i ugnen, tills osten har smält ordentligt.

    Detta äter han med potatisgratäng eller strips o någon sås.

  9. En av mina vegetariska favoriter är denna rätt. Du behöver:
    Pinjenötter
    Spenat
    Mascarpone-ost
    Pasta

    Rosta pinjenötterna i en stekpanna, släng i mascarponeost och babyspenat.. Servera till en god pasta. Så gott, åt det senast ikväll till middag 🙂

  10. Skär snitt i kycklingfilé och fyll med philadelphiaost, vira sedan bacon runt och fäst med tandpetare. Bryn dem i en stekpanna till baconet fått färg. Stek dem vidare i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Servera med typ pommes eller klyftpotatis o nån sås 🙂

  11. Min favorit är en köttfärsgryta som jag brukar äta med ris, super gott och lite annorlunda! Här är receptet:
    .•600 g nötfärs
    •2 morötter
    •1 stor gul lök
    •200 g vitkål
    •1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
    •1 köttbuljongtärning
    •1 1/2 tsk curry
    •1 tsk kanel
    •3 torkade limeblad
    •1 burk kokosmjölk
    •2 dl vatten
    •olja
    •salt och peppar.

    Man steker alla grönsaker med krydda och buljong sen steker man köttfärssen separat och när den är klar blandat man ihop allt och låter koka med kokosmjölken och vattnet! Blir hur gott som helst :)!

  12. Jag är väldigt förtjust i soppor, en favorit är en linssoppa. Den här brukar jag göra väldigt ofta, den fungerar också jätte bra att frysas in.

    LINSSOPPA
    2 dl gröna linser
    1 gul lök
    1 vitlöks-klyfta (jag brukar ta 2, men jag gillar vitlök)
    3 msk olja
    2 tärningar grönsaks buljong
    1 1/2 liter vatten
    2 stora potatisar
    1 stor morot
    1 purjolök
    1 tsk timjan
    1 tsk merjam
    1 tsk örtsalt
    1 dl klippt färsk persilja

    1) Krossa vitlöken, hacka löken och fräs i olja.

    2) Tillsätt de sköljda linserna och späd med vatten och buljongtärningarna.

    3) Låt koka i 30 minuter.

    4) Tillsätt de skurna grönsakerna och koka i ytterligare 15 minuter.

    5) Krydda.

    Servera gärna med vitt bröd, jätte gott.

  13. Kycklingfilé i ugn; Krydda kycklingfilé, jag brukar bla ha vitlök, paprika, peppar och salt. Lägg i smord ugnsform, 225grader. Jag brukar ofta använda frysta för att jag glömt tina dem i förväg. Grädda en liten stund (mina tinas), häll på grädde strö över en kycklingbuljong tärning. När kycklingen är klar, red sås på gräddskyn. Jag serverar till ris. Kycklingklubbor i ugn; Lägg kycklingen i marinad; olja, soja, vitlök, tomatpuré, peppar, paprika, chili. Ställ sen in i ugnen, 225grader, ca 40min pensla med marinaden några gånger. Räkor i curry och tomat; 400 g skalade räkor ,1/2 strimlad purjolök, 1 tärnat rött äpple, 1 msk curry, 1 msk smör, 2 vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, 500 g krossade tomater, 2 1/2 dl matlagningsgrädde, salt och peppar. Fräs purjo, äpple och curry hastigt i matfettet. Blanda i pressad vitlök, tomatpuré och tomatkross. Låt sjuda ca 5 minuter. Rör ner grädden. Smaka av med salt och peppar. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt. Koka inte för då blir räkorna sega. Servera med pasta och sallad. Linssoppa; 2 finhackade vitlök, 1 finhackad gul lök, smör – fräs. ½tsk gurkemeja, ¼ tsk cayennepeppar, 1tsk sambal oelek, lite spiskummin – fräs m löken. 1 burk krossade tomater (tror ca 400gram), dryga 300g röda linser, 2tsk citronsaft, 1 liter grönsaksbuljon + 3-4dl vatten, 1 dl matlagningsyoghurt, ½tsk salt, peppar – tillsätt, koka ca 30-40min. Servera med naanbröd, jag brukar baka eget. Fiskgratäng m broccoli och dragon; 600g vit fisk, skiva lägg i smord form. 250g broccoli (förvälld), lägg på/runt om fisken. Koka sås på ; 4msk mjöl, 3 dl fiskbuljong, 1 dl grädde, ½tsk salt, ½krm cayennepeppar, 1 msk dragon, 2 dl riven ost( det brukar jag skippa pga av allergi). Koka 5min. häll såsen över fisk och broccoli, grädda ca 20min i 225grader. Sen kan jag tipsa om raggmunk m fläsk och lingon, våfflor m bär och grädde, pannkakstårta, fläskpannkaka, kycklinggryta m chili och paprika till pasta, råstekt potatis m fläskfilé, skinkstek, skinksnitsel, lasagne, soppa m pannkaka, kalops, hemköttbullar m lite senap i smeten, korvstroganoff m grädde och dragon

  14. Hemma hos mig blir det vegetariskt eftersom sambon är vegetarian. Mycket japanskt, kinesist och indiskt.

    På min blogg har du olika japanska recept här: http://sakuradesu.blogg.se/category/recept.html

  15. ÄLSKAR dina matinlägg 😀

  16. Detta recept är bra vardagsmat som går utmärkt att ha i matlådan. Förutsätter dock att ni gillar korv 🙂
    "1 liter vatten
    1½ grönsakbuljontärning
    3 msk tomatpure
    3-4 lagerblad

    potatis till 4 personer
    4-5 morötter
    1 dm purjolök
    600 gr falukorv

    koka upp vatten blandat med tärningen, tomatpurén och lagerbladen. lägg i tärningar avpotatis och morötter och låt koka tills dem blivit mjuka. dra kastrullen av plattan och låt stå en liten stund. skiva falukorven i bitar, ha i den i grytan och låt puttra lite till. peppra lite om det behövs.
    klart!

    serverasmed hårt bröd och en klick senapsfraiche ( creme fraiche + dijonsenap + persilja)"

  17. Kan även rekommendera en vegetarisk lasagne…

    Använd en vanlig fyrkantig gratängform. Fyll hela botten med en burk keso (stor burk)
    Lägg därefter ett lager plattor (jag brukar ta fullkorn men det är ju en smaksak) lägger därefter tomatsås (antingen gör man själv eller köper färdig)
    Använder totalt 3 mozzarela till hela receptet. Skär en och lägger på varje "lager" ovanpå tomatsåsen. Tomatsåsen börjar jag varje lager med så plattorna bli bra i ugnen. Använder även ett stort paket babyspenat som jag lägger lite på varje lager.

    Högst upp lägger jag tomatsås igen och någon god riven ost.
    Detta har uppskattats av många! Även kräsna personer hehe 🙂

  18. Jag hatar typ att laga mat, det är tråkigt men jag försöker verkligen hitta inspiration och prova massa olika, just nu har jag dille på soppor 🙂
    I vilket fall, en klassisk "fredagsmys" hos oss är Chipssallad, och ja, det är lika gott som det låter 😉

    Stek nötfärs och krydda med salt, peppar och vitlökskrydda ( alt tacokrydda om man vill ha mer smak )
    Hacka sallad med det man vill ha i, sallad, tomat, fetaost, hackad minimajs, melon etc etc
    Krossa grillchips i en skål
    Gör en italiensk dressing på creme fresh (italiensk salladskryssa, vitlöspulver och socker)
    Rör ihop allt till en kompott på tallriken.
    MUMS! 🙂

    ps. vad duktiga dina barn var i den spanska videon, mer sånt 🙂

  19. Lagade det här: (http://annuendag.blogg.se/2013/january/topp-fem.html) till middag idag och kom och tänka på ditt receptinlägg. Det här var helt underbart gott.

    Okej att det inte är ett recept med specifika mått, men jag höftar alltid så är "efter behag" som gäller med ingredienserna.

    (Rödbetsbulgurn gjorde jag genom att när bulgurn var färdig lägga i finhackad rödbeta, röra runt och så lät jag det stå under lock. Tycker personligare att det blir godare om det får stå och "torka" ordentligt innan man äter det, gärna tills det blir kallt och sedan värma i micro om man vill ha det varmt. Godast dagen/dagarna efter.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *